ZDROWE ŻYWIENIE W NASZEJ KUCHNI

Żywienie w Szkole jest niezwykle ważne i wiąże się z zaspokajaniem elementarnej potrzeby biologicznej dziecka. Prawidłowe żywienie dziecka w okresie dorastania to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

W naszej szkole dzieci jedzą obiad, którego udział w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania na energię stanowi ok. 40%.  Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki przygotowywane dla dzieci były smaczne i zdrowe.

Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. W naszej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Nie kupujemy gotowych produktów garmażeryjnych typu naleśniki, sałatki, kluski, kotlety, kostki rybne, wszystkie tego typu dania są przygotowywane w przedszkolnej kuchni. Panie kucharki przygotowują również różnorodne wypieki (które również  można skosztować podczas organizowanych imprez szkolnych).

Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonujemy świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe oraz pieczemy ciasta. Staramy się nasze jadłospisy urozmaicać i wprowadzać. W tym roku szkolnym zwracamy szczególną uwagę, żeby dzieci jadły obiad w całości. Staramy się stosować rozmaite formy zachęt do spożywania posiłków np. zachęcamy do próbowania potraw, których nie lubią, nie popędzamy, respektujemy diety oraz alergie pokarmowe.

Planując posiłki staramy się aby uczniowie otrzymywali porcję świeżych oraz gotowanych warzyw – mamy na uwadze sezonowość ich występowania. Dbamy aby posiłki były pełnowartościowe i kolorowe, zachęcające do jedzenia. W jadłospisie pojawiają się różnego rodzaju kasze, ryż, razowe pieczywo i makarony oraz dania z roślin strączkowych. Do obiadu mają do popicia kompoty przygotowywane z owoców (malin, truskawek, jabłek, jagód i mieszanek owocowych).

NA GÓRĘ